Още десет души от Сибир изгубиха живота си в специалната военна операция в

...
Още десет души от Сибир изгубиха живота си в специалната военна операция в
Коментари Харесай

Как работят независимите медии в Русия?

" Още десет души от Сибир изгубиха живота си в " специфичната военна интервенция "  в Украйна ",  " Обвинения в малтретиране на пандизчии в Иркутск ",  " Американските връзки на сина на губернатора на Красноярск ". Това са все заглавия, за които можеш да се озовеш зад решетките в Русия. Въпреки това публицистите от уеб страницата Tayga.info пишат за тези неща и рискуват сигурността си. Защо? Защото знаят, че обществото има потребност от това.

" Разбира се, че всички се опасяваме ", признава редакторът Виктор Чистяков пред Дъждовни води. " Но или ставаш пленник на този боязън, или го преодоляваш. "  Чистяков преодолява страха си всеки ден и е удовлетворен, че Tayga.info е измежду 20-те най-цитирани съветски медии. В момента там работят единствено двама редактори на непрекъснати контракти. Преди няколко месеца са били 12.

" Всички, които можеха, си потеглиха. Само дребна група същински публицисти още са в Русия ", споделя с примирие 50-годишният мъж. " Ние взехме решение да продължим след 18 години работа. Защото нашата история е тук. "

Мисия, анебизнес

Пътят на Tayga.info можеше да завърши предходната година, когато съветският орган за надзор и контрол над медиите Роскомнадзор блокира интернет портала. Оттогава достъпът до медията става единствено посредством криптирана връзка - по този начин наречения VPN. Но Чистяков с наслада споделя, че това не пречи на сериозните читатели да намират метод да посещават уеб страницата. Даже в противен случай:  " В момента получаваме повече дарения от читателите ни, в сравнение с преди ". Въпреки това приходите им са спаднали и към този момент няма по какъв начин въобще да се приказва за бизнес, оплаква се журналистът. Работата през днешния ден е по-скоро задача. 

Русия се пробва да блокира даже VPN услуги.Снимка: Sergey Elkin/DW

Тя обаче има своите граници. " Принудени сме да не прекосяваме някои червени линии. Опитваме се въпреки всичко да останем в границите на хоризонта ". Така Чистяков назовава правната рамка, в която би трябвало да работят съветските публицисти в този момент. Затова назовава войната в Украйна " специфична военна операци " ” - както е подредено от управляващите, или перифразира - " протичащото се в Украйна ". Tayga.info в действителност не отразява непосредствено войната, а се концентрира върху следствията за хората в Сибир - икономическите и обществени проблеми, както и мобилизацията.

" РаноиликъснотрябваданапуснемРусия "

Тази тематика е значима и за друга самостоятелна съветска медия - " Гроза "  ( " Bуря " ). Създателите ѝ живеят в Казан - столицата на Татарстан, в Екатеринбург в Урал и Новосибирск в Сибир. Всички те са студенти, които пишат за своите връстници - " мрежа от студентските вестници на Русия ", както се дефинират сами от " Гроза ".

Темите, които отразяват, са разнородни - от корупция в университетите до правила и препоръки за студентите по време на готовност. Главният редактор Леонид Шпирин ги разказва по този начин пред Дъждовни води: " За нас няма неразрешени тематики. Опасенията ни за сигурността на екипа не въздействат на публицистичната ни политика ". Журналистите разискват сензитивните тематики в криптираното приложение за известия Signal. Авторите на текстовете не ги подписват с същинските си имена, а екипът работи с екип от локални юристи, които могат да реагират когато и да е.

В първите шест месеца от началото на войната публицистите от " Гроза "  се пробват да се преценяват със закона за по този начин нареченото " дискредитиране на съветската войска ". Той не разрешава и войната да бъде наричана с същинското ѝ име. " Това е принуда ", споделя Шпирин. " Истинската цел е да ни сплашат. Някои самостоятелни медии в Русия съблюдаваха този закон прецизно и все пак бяха неразрешени, тъй като говореха за тематики, които не се харесват на управляващите. "

Затова " Гроза ” назовава войната с същинското ѝ име. Страхува ли се Шпирин за младите си сътрудници? " Коментирахме го, несъмнено, и най-после осъзнахме едно - рано или късно ще би трябвало да напуснем Русия, в случай че желаеме да се занимаваме с самостоятелна публицистика. Бягството е просто въпрос на време. "

Въпреки това медии като " Гроза "  и Tayga.info още са в Русия. И не престават да се пробват да " да отразяват протичащото се с изострен език и да притеглят вниманието на хората към нещата, които остават скрити от тях ”, изяснява Виктор Чистяков. Той се надява, че медията му ще продължи да съществува. Но докога? Чистяков се усмихва:  " Колкото успеем. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР